Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Bezpečnostní chyby v procesorech se nachází v poslední době už docela pravidelně a další z nich postihuje procesory Apple M1, M2 i M3, u Intelu jde pak o Raptor Lake. V případě M1 a M2 jde ale o svým způsobem neřešitelný problém
kazaxx (284) | 27.3.20247:20
A je to opravdu problem. Nedavno bylo obrovske halo kvuli chybam v procesorech intel ­(AMD ze ne, pak zas ze jo­). Obrovske kampane na vymenu pocitacu, nejvice kritickych ve firmach ale idealne i doma. Rychlozaplaty rapidne snizovali vykon procesoru. Ted po par letech uz to nikoho nezajima, ty procesory jedou dal i bez zaplat. Realne ohrozen nebyl totiz nikdo, jen se medialne nafoukl komar. Nebude tohle ten stejny pripad? Uzivatele M1 a M2 nic nenuti k M3, ty hnijou na skladech, tak se musi udelat halo… nakonec se dockame doby, kdy se budou muset menit procesory jako OS ob rok aby to bylo bezpecne ne? Jak jsem zacal sbirat retrostroje, zjistil jsem, ze ty stare OS nikdo nehackuje, viry z internetu nesosaji po pripojeni a podobne hovadiny, co se tvrdi ze strany bezpecnostnich analytiku z IT…
Odpovědět1  0
MilionAJedenAcc (29) | 27.3.202410:10
Tak nikoho v podstatě nezajímá nepodporovaný systém ­(pokus není nástupce odpad ­- např w11­), hacker tudíž nemá moc důvod napadat staré systémy, od kterých uživatelé odchází a zůstávají hlavně ti s extra starým PC jež nehodlají měnit za lepší a pak už jen kritická infrastruktura ­- jaderky apod. kde stejně moc ten systém napadnout nejde ­- není net, není moc jak to hacknout
Odpovědět0  0
wendak (458) | 27.3.202410:16
Obecně: V soukromé sféře většinou riziko minimální, ve firemní už je to na zvážení a záplaty většinou IT oddělení zavede, takže sníží výkon. Nedokážu si představit, že by třeba nějaká banka tyto rizika ­"nechala být­" a nezáplatovala i za cenu snížení výkonu.

K M1 a M2, tady stejný scénář, Apple bude muset nějak riziko obejít systémem... Jen se většinou ovečky chlubí, že jim jejich telefony­/počítače jedou dlouhá léta, takže o to větší je to riziko.
U nás ve firmě máme Delly ­(bohužel­), ale po 2­-3 letech dostáváš automaticky nový, což znamená i nový CPU ­- u Intelu bohuže většinou pomalejší, i když se to jmenuje i7
Odpovědět4  0
tombominos (1342) | 27.3.202410:43
S tim ­"i7­" mi to pripomina rozhovory s lidma u nas ve firme, taky se muze jen dell a jen Intel.
Jeden rika, ja mam ­"i5­". Tak se ho zeptam, jestli je to ­"U­" verze..ze ano. Tak mu rikam, je to sracka. Druhy se prida, ale ja mam ­"i7­" to musi byt lepsi..opet stejny dotaz..mas ­"U­" verzi..ano..opet stejna odpoved..takze stejna sracka :­)­)
Odpovědět4  2
xls (63) | 28.3.20248:14
Tak jsem si zase rozšířil obzory, že ­"U­" verze, kterou mám snad ve 4. notebooku je sračka. Tak mně ukažte nějaký jiný NB, který bude mít 1,3 kg při 17­" displeji a výdrž přes 10 hodin. Někteří prostě nechápou, že pro opravdovou práci jsou i jiná kritéria než trhač asfaltu s nulovou ergonomií, který se za 2 roky rozpadne.
Odpovědět0  1
kazaxx (284) | 27.3.202411:36
prý bohužel.... a co bys chtěl? HP? Asus? Acer? Ani ta Toshiba už není co bývala. Dell, ač se to nezdá, je stále to nejlepší co ve firemní sféře můžeš dostat. A to hlavně po stránce IT. Koncovým je to úplně jedno. Samozřejmě že i7 už není to i7 jako před 10 lety. Před 10 lety nebyl i9.
Macbooky ve firemní sféře, kde jsou servery často na Windows Server, to nechceš zažít. Často se pro ně dělali vlastní servery.
Odpovědět1  1
wendak (458) | 27.3.202414:33
"Bohužel­" protože to je u nás spojeno jen s Intelem, kdyby přidali i AMD verzi, pak by to bylo něco jinýho.
Jenže máme opravdu na výběr jen asi ze 3­-4 modelů a to ještě každý druhý je navíc jen s NUM lock klávesnicí ­(o trochu větší displej­).
Apple noťasy tu máme na výběr taky, takže infrastuktura je připravená, ale kdo si ho vzal, tak na to nadává, hlavně kvůli Office programům, protože to nefunguje podle jejich představ
Odpovědět2  0
kazaxx (284) | 27.3.202416:24
Kdyby pridali AMD… V cem by to bylo jine? V cem by to prineslo vyssi vykon. V office nasazeni je to uplne jedno. Nebo na tom modelujete strojni dily? I na tohle ma Dell notebooky s Quadro a i9. To zas tam jste nejaky rozmazleny ne? Kazdy by chtel jako sluzebaka Mercedes, ale zadarmo. Pochybuji, ze nemate moznost si koupit svuj vlastni notebook kdyz splnite podminky ­(treba stari max dva roky­). Netusim jak bezi office na macu protoze ms office nepouzivam ­(pouzivam open office­), ale jelikoz je IN mit macbook a maji to casto manageri, kteri jedou excelicky a powerpointicky jak zbesily, tak to asi takova katastrofa nebude.
Odpovědět0  2
tombominos (1342) | 27.3.202417:37
"Kdyby pridali AMD… V cem by to bylo jine? V cem by to prineslo vyssi vykon. V office nasazeni je to uplne jedno. Nebo na tom modelujete strojni dily?­"
..ne ze bych se chtel vnucovat ­(vnutim se­) ale jen takhle zjednodusene na to nejde koukat. Jsou lidi, kteri treba chteji tenke placky, ktere zaroven nebudou turbiny, takze v principu nic vetsiho jak 25W do toho nejde pouzit. Osobne nevidim duvod si kupovat na obcasne kompilace, virtualky s lehcim nasazenim, atd nejake 2kg, hure 2,5kg monstra, pokud to taham jako kocka kotata. Tady nabizi AMD podstatne vyssi a konzistencni vykon, nez Intel. Nebude to asi typicky priklad vyuziti, ale vyzdycky se hralo na vykon, jinak ani nema smysl resit CPU jako takove.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.